Preview Mode Links will not work in preview mode

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Dec 25, 2022

Mennesker liker å spise kjøtt, men dagens kjøttproduksjon er en stor belastning for miljø og dyrevelferd. Kan kjøtt dyrket i bioreaktorer bli en del av løsningen?

Den første dyrkede hamburgeren ble spist i 2013, men kostet mange millioner kroner. Dagens gjest forsker på teknologi for å gjøre kjøttdyrking...


Dec 10, 2022

Den 14. september 2015 kl. 11.50 passerte en gravitasjonsbølge gjennom jorden og ble detektert av to nystartede LIGO-observatorier i USA. Med det ble enda en prediksjon fra Einstein relativitetsteorier bekreftet.

Bølgen kom fra en kollisjon mellom to sorte hull for 1300 millioner år siden.

Jeg snakker med professor...


Nov 12, 2022

Alle har følt seg ensomme noen ganger, men noen føler seg ensomme hele tiden. Forskning har vist at kronisk ensomme mennesker topper statistikker både når det gjelder psykiske og fysiske plager.

Hva er egentlig ensomhet, hvor kommer den fra, og hva kan vi gjøre for å redusere forekomsten av ensomhet i...


Oct 15, 2022

Aviser og andre medier er vårt viktigste vindu til verden og gir oss «grunnlag for egne meninger».

Hvordan velger de ut hvilke nyheter og saker som skal presenteres? Og hvordan sikrer de at det de skriver om en sak er sannferdig?

Dagens gjest har jobbet i en rekke hovedstadsaviser, de siste 20 årene i mediehuset VG...


Sep 18, 2022

Verden er full av datamaskiner. De gir oss musikk på smarttelefoner, skriveprogram på laptoper, og regner ut værmeldingene våre.

Siden oppfinnelsen av transistoren for 75 år siden, har de gradvis blitt raskere og raskere. Men nå har dagens silisiumbaserte teknologi møtt veggen.

Kan såkalte kvantedatamaskiner...